כותרת למאמר או כתבה
או כל דבר עד שתי שורות
- מאת: dev
- |
איקוניות במשבר
אנחנו נמצאים באחת התקופות הקשות של מדינת ישראל. קשה לעכל, להבין מה קרה, ולייצר פרספקטיבה אחרי מאורעות השבת השחורה. בתוך הסערה הזו, עסקים ומותגים הם בעלי ערך חברתי ולאומי – גם להם יש אחריות בשעת מלחמה. לקחנו רגע לנשום וגייסנו את כל הידע והניסיון במצבים מסוג זה, כדי לייצר ערך לכל בעלי העסקים, המותגים, וכל בעלי תפקידים אחרים שיכולים לקחת צעד קדימה בתקופה הזו, להתעשת, לעזור ולפעול. אנחנו קוראים לזה "הקרב של המותגים"
נתחיל מאחד התאריכים שעיצבו את העולם המודרני: 11/9. אל קעידה חטפו ארבעה מטוסים והתרסקו איתם הישר אל תוך בנייני התאומים והפנטגון, וניסו לפגוע בבית הלבן. כמעט 3,000 איש נרצחו במתקפה. מה שנתפס כאיום תיאורטי או סרט אימה, הפך למציאות ויצר נקודת שינוי עולמי: תפיסת הטרור בעולם המערבי השתנתה, וכן מידת ההשפעה שלו על שני הצדדים – ארגוני הטרור ואוכלוסיית העולם הנאור. באותה התקופה התרחש "ההרס של האיקוניזציה": אחת התמונות האיקוניות מאז היא משאית קוקה קולה הרוסה על רקע שרידי התאומים, סמל לקריסתן של קונספציות רבות לגבי העולם החופשי והכוח שלו. בתמונה הזו מסתתר רובד נוסף: לא רק שנפגע הביטחון הלאומי, מוסד ה-homeland security וסמכויותיו – זו פגיעה אנושה באלים החדשים להם סגדנו, שמיוצגים כאן על ידי מותגים המהווים חקל אינטגרלי מהתרבות.
נקפוץ חזרה 22 שנה ובערך חודש אחרי: ישראל שרויה במציאות הזויה. במהלך השבת השחורה, 7/10, אלפי מחבלי חמאס הסתערו על קיבוצים ובסיסים בעוטף עזה. כולנו עוד מעכלים וזה יקח זמן. עוד לא עבר די זמן כדי לייצר פרספקטיבה, אבל אין ספק שזה אירוע בסדר גודל שלא ראינו כמותו במדינת ישראל, ובעשורים האחרונים בעולם. נכון לכתיבת שורות אלה, מדובר ב-8,000 טילים שנורו על ישראל, 1,400 מתים, 4,500 פצועים וכ-222 חטופים, והמספרים עדיין מתעדכנים.
מצבי מצוקה
במצבי מצוקה ישנם שלושה מצבים פסיכולוגיים טבעיים:
Freeze –טבעי והגיוני לקפוא בהתחלה, גם לעסקים ומותגים. כולנו צריכים רגע כדי להבין מה קורה פה, מי נגד מי. יש מותגים שעדיין נמצאים שם ואולי ישארו גם אחרי.
Flight – בריחה מהמצב.
Fight – להתייצב ולהילחם. אני מאמין שזה תפקידנו עכשיו, בכל מקום שאנחנו יכולים לתרום.
אז איך נלחמים?
חמש דרכי פעולה
לפני שנצלול לחמש הדרכים שאפשר לפעול בהן מותגית וחברתית, נשאל כמה שאלות שיעזרו לנו להבין מה למעשה יש לנו להציע:
למי אנחנו באים לעזור ? המשבר הלאומי הזה כולל קהלים רבים: משפחות הנרצחים והחטופים, פצועים ומשפחותיהם, לוחמים וכוחות הביטחון, ניצולים, כוחות ההצלה וצוותים רפואיים, המפונים מבתיהם, אזרחים מתנדבים, אנשים שלא יוצאים מהבית, או בכלל, החברה הישראלית. מיקוד הקהל שלכם יעזור במיקוד הפעילות.
מה הקול הייחודי שלנו? להיות גנריים ולשחרר סיסמאות סטייל "אנחנו ננצח!" – זה לא מספיק. איך הסיפור, כל מה שקורה עכשיו, מתחבר אליכם, להיסטוריה ולסיפור המותג שלכם? שאלו את עצמכם: מה רק אתם יכולים לעשות עבור הקהלים שלכם? מה הדבר הייחודי שאתם יכולים לתרום? למה יש לכם גישה שלאחרים אין? מה כוח העל שלכם ואיך תוכלו להשתמש בו לטובת הכלל?
איך נדע שמשהו עובד?
זה צריך להיות רלוונטי לכם ולקהל שלכם; בר ביצוע ופשוט ליישום; ומייצר ערך לאוכלוסיות שונות.
אחרי שענינו על השאלות האלה, אפשר לפעול כאמור בחמש דרכים כדי לתרום, לקחת חלק במציאות ולעזור לחברה הישראלית דרך המותג או העסק שלכם: